Skepp och sjöfolk i sekelskiftets Bergkvara
Stenvalls 1979. 200 sidor 24x17cm, s/v ill., inb. Beskrivning:
Bergkvara vid södra Kalmarsund var vid seklets början hemmahamn för en av landets största segelfiottor.
Under 1 800-talet hade många av Söderåkra sockens unga män gått till sjöss under främmande flagg och när i början av 1900-talet den egna rederiversamheten blommade upp fanns i bygden en riktradition. Men segelsjöfarten fick ett dystert slut Många sjömän miste livet under första världskriget och från den följande lågkonjunkturen kunde segelsjöfarten aldrig hämta sig.
I den här boken har samlats ett mycket rikt material från segelsjöfartens storhetstid i Bergkvara. Gunnar Alexandersson tecknar den näringsgeografiska ramen, Manne Hofrén berättar om köpingens historia och Ivan Borg om en av handelsgårdarna, vilka blomstrade med sjöfarten.
Hamnens och sjöfartens historia skildras av Malte Åstedt som också har samlat de ca 200 bilderna av ortens fartyg och deras besättningar. Ytterligare uppgifter om skepp och haverier har Lars Kariberg tagit fram ur Assuransföreningens efterlämnade handlingar, som av en slump nyligen påträffats. br>
Tillsammans ger författarna en fascinerande bild av ett näringsfång som präglades av arbete, risker och företagsamhet, av sjömän som när våren kom kände ett oemotståndligt sug från havet, eller för att citera en av de sista, som gjort 15 jordenruntresor i ett av Transatlantics moderna motorfartyg: Det var allt något speciellt med de gamla seglande skeppen.